The Best Job Listing Theme. Everything you need.

Lorem ipsum dolor sit amet, quo veri iuvaret ex, iusto pericula efficiendi pro id. Te vis labores accusamus.

The Best Job Listing Theme. Everything you need.

Mel torquatos constituto ex, eros primis aperiam sed cu, vel in oratio corpora eligendi. At mel alii dissentiunt, duo ad inimicus quaerendum.

Top
homeoffice-2

Home office gyerekkel (igaz történet alapján)

Nagyon sok visszajelzést kaptam a legutóbbi Home office – a koronavírus egyik áldásos szövődménye című cikkemre, amiben 10 pontban foglaltam össze, mire érdemes odafigyelni, ha a céges iroda helyett otthonról dolgozunk.

Már közvetlenül a cikk publikálásakor, március 11-én érkezett olyan kérés, hogy írjak arról is, hogy milyen a home office gyerekkel, hogyan lehet otthonról dolgozni gyerekkel. Már ha van ebben tapasztalatom.

Azóta bő 1 hete bezártak az iskolák, majd az óvodák is, így szerintem a választ már nagyjából mindenki tudja, aki otthonról dolgozik.

A válasz pedig az, hogy sehogy.

Oszlassunk el egy félreértést

A home office, azaz az otthonról történő munkavégzés nem azt jelenti, hogy a gyerekkel otthon vagyunk, és úgy dolgozunk. Nagyon nem.

Vagy dolgozunk, vagy gyereket nevelünk, háztartást vezetünk. Ez két külön feladat, és mind a két feladat teljes embert kíván. Szóval ha nem megy minden flottul, az nem a Te hibád.

Az előző cikkemben azt írtam, hogy a koronavírus-járványnak lehet egy olyan pozitív hozadéka, „áldásos szövődménye”, hogy a cégek jobban elfogadják majd, hogy munkatársaik otthonról dolgozzanak. Így, hogy home office párhuzamosan fut a home sulival és a home óvival, ebben már nem vagyok annyira biztos.

 

Káosz és stressz

Nem véletlenül frusztrált és stresszes az, aki otthonról, a gyerek mellől próbálja elolvasni az emailjeit, felvenni a telefonokat, összpontosítva megérteni egy-egy feladatot, miközben figyelnie kell a gyerekre, 2 percenként félbeszakítja egy-egy „anya, anya vagy apa, apa”, és a háttérben már órák óta megy az agyat kiürítő mesecsatorna.

Ezt nem lehet.

 

Mennyit lehet gyerek mellett dolgozni?

Nincs rá pontos szám, hiszen ez nagyon gyerek-, és életkor függő. A kicsik sokkal több törődést igényelnek, mint a 7-8 éves nagyok, valamint gyerek és gyerek között is óriási különbségek vannak. Tudom, mert nekem is van 5.

A három nagy fiammal anno, jóval könnyebb volt otthonról dolgozni, mint most az ovis lányommal, főleg, hogy még egy 8 hónapossal is kiegészült a csapat.

 

Mi a megoldás?

Engedd el a munkát.

Nem leszek népszerű, de szerintem nincs olyan megoldás, ami biztosítja, hogy a gyerek mellett ugyanolyan összpontosítva tudj dolgozni, mintha bent ülnél az irodádban, legyen az bárhol. Talán csak akkor, ha a párod otthon van, és foglalkozik a kölkökkel, valamint a háztartással.

5 gyerek és 17 év home office után az a tapasztalatom, hogy némi átszervezéssel tudsz időt nyerni, de akkor teszed magaddal a legjobbat, ha beletörődsz, kevesebb munkával kell megkeresned a betevőt. Ha ezt ügyesen kommunikálod, hosszabb határidőket adsz meg, rengeteg stressztől kíméled meg magad, és így is lehet vállalkozást építeni.

Ha alkalmazott vagy, illetve ha több, eltérő korú gyereked van az nehezebb ügy, de a következő tippek neked is segíthetnek.

 

Átszervezés

  • Átszervezheted a napjaidat úgy is, hogy 6:30 helyett 4-kor kelsz, hogy még a család ébredése előtt elintézd a legfontosabb teendőket. Kb. 3-4 napig, mert addigra valószínűleg olyan hulla leszel, hogy hatékony munkavégzés helyett üveges tekintettel meredsz majd a monitorra.
  • Ezt kiküszöbölendő, én ebéd után ledőltem a gyerekkel így, nem aludtam bele az esti mesébe, sőt altatás után ránézhettem még a céges feladatokra.  Azonban, ha a gyerek nem aludt el délben, kártyavárként dőlt össze minden terv. Ez a módszer tehát alkalmi bevetésre jó.
  • Ami bevált az a feladatok blokkokba tömörítése, gyerek bevonása, amibe lehet, és a napirend.
  • Csinálhattok olyan hétvégi délutánt, amikor előre megtervezitek a következő hét menüjét. Előkészíthetitek együtt az ételeket, ha tudjátok meg is főzhetitek előre. Mi így tervezünk.
  • Befűzheted a nagyit is, ha a közeledben él, hogy segítsen, rendelhetsz is, lényeg, hogy a hétköznapokon Neked már csak melegíteni kelljen.

 

Osszuk fel a napot!

kártyák a napirendhez

kártyák a napirendhez

  • A gyerekek – és egyébként mi felnőttek is – szeretjük a rendet, a megszokott dolgokat. Amikor otthon vannak, próbáljunk meg átmenteni valamit az óvodában, vagy az iskolában megszokott programokból, és ezt tarkítsuk munkára fordított idővel.
  • Például a reggeli után közösen pakoljunk el, és a gyerek kapjon egy 1-1,5 órás feladatot, ami alatt mi átnézzük a reggeli levelezésünk.
  • Ezt követően jöhet ismét egy közös program, játék, majd megint egy kis csendes foglalkozás, TV-zés. (Utálom a TV-t, de sajnos nekem nem sikerül mellőznöm, nem ül le a gyerek lótuszülésbe, és meditál csendben órákig.)
  • A telefonbeszélgetéseket gyűjtsük össze, és bonyolítsuk le akkor, amikor a gyerek alszik, vagy ha ő olyan típus, hogy lehet mellette beszélni, akkor akár egy közös séta alatt is megejthetjük.
  • Sokat segít, ha előre eltervezed, miként osztod fel a napod, és ezt meg is beszéled gyermekeddel. Mivel lányom még nem tud olvasni, mi lerajzoltuk a napirendünk, amikor feleségemnek is dolga volt, és kettesben maradtunk itthon. Feltettük egy táblára, így elég volt csak rámutatni mi következik.

 

Házimunka, home suli

Ha a home office mellett még házimunkát is kell végezned, és a gyerek, gyerekek otthonról tolják a sulit, akkor minden elismerésem. Erőt és kitartást kívánok hozzá. Bízzunk benne, hogy nem kell erre berendezkednünk 1-2 hónapnál tovább.

A nőknek különösen nehéz, ezt mutatja be az alábbi videó (ami egy megrendezett válasz, az előző cikkembe beszúrt videóra)

 

Foglalkoztató feladatok, versek, mondókák, játékok

És akkor nézzünk pár olyan feladatot, amivel le tudod foglalni gyermeked, hogy legyen ennek a cikknek valami kézzelfogható, gyakorlati haszna is számodra:

Titkos tipp: muszáj kimenni néha a levegőre, pláne, ha 55 m2-en éltek, dolgoztok 4-en! Pakold be a családod az autóba, és menj ki az erdőbe, a Duna partra, a mezőre, a hegyre, keress valami elhagyatott helyet, és mozogjatok egy jót. De tényleg csak akkor, nincs ott senki, mert tudod: #maradjotthon

Vagy vegyétek fel a maszkot, és pattanjatok bringára, de tartsátok a távolságot, és ne álljatok meg sehol. #hamennedkell

így bringázz koronavírus -járvány idején

így bringázz koronavírus -járvány idején

 

Rönky Balázs

5 gyermekes apuka, marketinges, távmunkás

 

ronky.balazs@rblmarketing.hu

+36 30 6803903

Töltsd ki az űrlapot az ingyenes felméréshez:

* Kötelező mezők

Az Rbl Marketing Kft., mint az online-fejvadasz.hu oldal üzemeltetője az űrlapon megadott adatokat kapcsolatfelvételre fogja használni, az űrlap elküldésével ehhez Ön hozzájárul.


E-mail
Telefon

Adatbázisunkból bármikor leiratkozhatsz a kiküldött e-mailek alján lévő linkre kattintva. vagy lépjen kapcsolatba velünk a következő címen: office@online-fejvadasz.hu. Az Ön által megadott adatokat bizalmasan kezeljük, 3. félnek nem adjuk ki. Adatvédelmi nyilatkozatunkat weboldalunkon megtalálja. Az űrlap elküldésével elfogadja, hogy feldolgozhatjuk az adatokat.

We use MailChimp as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailChimp for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms.

Munkásszállás Galgahévízen

Galgahévízen a fő út mellett 40 fő befogadására alkalmas munkásszálláson szobák kiadók.

Több mint 10 éve foglalkozom marketinggel, online marketinggel, és 2016 óta online munkaerő toborzással. Ez alatt az időszak alatt munkatársaimmal több, mint 45 000 munkavállalót toboroztunk online eszközökkel megbízóinknak, átlagosan havonta 1145 főt. Még mindig találni munkatársakat, csak jól kell keresni!

You don't have permission to register