The Best Job Listing Theme. Everything you need.

Lorem ipsum dolor sit amet, quo veri iuvaret ex, iusto pericula efficiendi pro id. Te vis labores accusamus.

The Best Job Listing Theme. Everything you need.

Mel torquatos constituto ex, eros primis aperiam sed cu, vel in oratio corpora eligendi. At mel alii dissentiunt, duo ad inimicus quaerendum.

Top
jó tanácsok otthonról, home officeban dolgozóknak

Home office – a koronavírus egyik áldásos szövődménye

Így csináld a home officet ha még nem kezdtél bele. Hasznos tanácsok munkaadóknak, munkavállalóknak.

Én mint a klímavédelemért, környezetvédelemért elkötelezett ember, örülök annak, hogy a koronavírusnak van  áldásos szövődménye is, ami nem csak a munkavállalónak, munkaadónak, de a Földünknek is jó.

 

Úgy indult, hogy először a főnök hallani sem akart róla, majd heti 4 napot kellett bent lenni az irodában, és 1 napot otthon, majd fordítva. Heti 1 napot bent kellett tölteni, meetingeken részt venni, és a hét többi napja lehetett home office.

 

A jobb helyeken így volt eddig is, de most több vállalat próbálja otthonról foglalkoztatni munkatársait, nem csak a környező országokban, hanem itthon is. Persze ez munkakör függő, hiszen egy takarító távmunkában nem tud felsöpörni, de nagyon sok állásról kiderülhet, hogy nem is olyan fontos a személyes jelenlét.

 

Én 2003 óta dolgozom home office rendszerben. Nem csak “termelek”, hanem egy 5-6 fős csapatot irányítok, és kapcsolatot tartok a megbízókkal, így van némi (17 év) tapasztalatom a témában. Jelenleg én Galgahévízen az Ökofaluban vagyok, innen kommunikálok a kollégáimmal, akik között van aki Budapesten él és dolgozik, van aki Székesfehérváron, de van aki Romániában, és Szlovákiában.

 

10 jó tanács, amit megtanultam a 17 év alatt:

 

1. Munkaidő

Sokan hajlamosak otthon szétesni, mert szeretnének a háztartással is haladni, egyidőben. Ne csináld! Határozd meg, mettől-meddig tart a munkaidő. Munkaidőben dolgozz, ne teregess, mosogass, cserélj villanykörtét. Ráérsz később ki-bepakolni a mosó- vagy mosogatógépbe. Ha van egy jó fülesed, és tudsz úgy telefonon megbeszélni, hogy a házimunka automatikusan megy, akkor tehetsz kivételt.

 

2. Munkába járás

Az egyik legnagyobb előnye a home officenak, hogy nem kell napi több órát utazni, autóban, vagy tömegközlekedési eszközön ücsörögve. Jelentős mennyiségü időt, pénzt spórolhatsz és csökkentheted az ökológiai lábnyomod (!!!). Vigyázz, a munka és a magánélet összemosódhat. Ennek elkerülésére érdemes egy „munkába járós” rituálét kialakítanod, amivel szétválasztod a két tevékenységet. Én például elmegyek reggel sétálni 30-40 percet, és ilyenkor átgondolom a napom, átállok. Otthonról megyek el, és a “munkahelyemre” térek vissza, azaz innentől dolgozom, a teendőim foglalkoztatnak. A séta nem csak abban segít, hogy ráhangolódjak a munkára, fel is frissít, energiával tölt fel, sokkal jobb így leülni az íróasztalhoz, mint rögtön az ágyból, ébredés után. A munkanap végén hasonló rituálét csinálok, kiszellőztetem a fejem, hogy utána a család 100%-ot kapjon belőlem.

3. Dolgozó sarok

Muszáj kialakítani egy dolgozó szobát vagy sarkot, ahol a pénzkereső tevékenységet végezzük. Így egyrészt a keletkező dokumentumok egy helyen lesznek, másrészt a tevékenységet is a kijelölt helyhez kötjük, így választhatjuk szét a magánélet színterét a munkavégzésétől. A kanapé a home officeosok babzsákfotelja, szétfolysz benne, munkavégzésre nem alkalmas!

Bár ez a cikk is a kanapén írodott, és az ágyban fejeződött be, de legyen ez a kivétel, ami erősíti a szabályt.

Ugyan így fontos, hogy a munkavégzéshez valamennyire öltözzünk fel, ne mackóban dolgozzunk. Bár egy szabadidőruha nagyon kényelmes viselet, de ha benne dolgozunk, azzal azt érjük el, hogy összefolyik a munka és a szabadidő.

 

4. Munkák, feladatok ütemezése

Ez nem csak az otthoni munkában jelent segítséget, de ezesetben hatványozottan igaz, hogy előre tervezés, és teendőlista, valamint naptár nélkül sokkal könnyebben veszítjük el a fókuszt. Érdemes előre megtervezni a hetet, különös tekintettel, a munkatársakkal, főnökkel való kapcsolattartásra, mert már a munkahelyen is zavaró, ha félbeszakítanak, home officeban ez sokkal nagyobb kihagyást okoz.

 

5. Konfliktus a családdal

Nem csak nekünk lesz kihívás megszokni, a családnak is feladat, mert hiába magyarázzuk el, hogy dolgozni maradtunk otthon, próbálnak minket kisebb-nagyobb és „csak pár perces” feladatokba bevonni. Próbáljuk meg ezt elkerülni, tapasztalat, hogy így akár egy egész napot szét lehet bombázni. Nálunk, ha Apa leült a dolgozó sarokba, nem lehet zavarni.

A másik, amivel megtalálhat a család, az a “Te úgy is otthon vagy” kezdetű kérések. Nem! Aki otthonról dolgozik, nem szabadságon van, hanem munkában.

 

6. Külvilág kizárása

Ha a home office szabadságát választjuk, és még gyerekünk is van, készüljünk fel arra, hogy a legváratlanabb szituációkban jelennek majd meg, és tesznek fel kérdéseket. Nekem a kedvenc ilyen sztorim az, amikor egy szakértő fickó komoly témáról magyaráz, és egyszer csak a gyerekek beözönlenek az élő kapcsolásba, utánuk Anyuka. Láttad, nem?

Engem élő adásban még nem zavartak meg, viszont több telefonos/skypeos megbeszélésemet szakította már félbe a WC felől érkező kiáltás: Apaaaaa! Kéééész vagyoooook! (én is kész voltam :-))

Nyilván ezt próbáljuk elkerülni, ne hozzuk zavarba beszélgető partnerünket, de a gyerekek ügyesek, képesek minden óvintézkedést kijátszani. Ez hozzá tartozik a home officehoz, ez az „élő adás varázsa”, ahogy a Telebutikban Juhász Előd mondta volt.

 

Sokat segít a külvilág kizárásában, ha dolgozósarunk szeparált, bekészítünk magunknak mindent, és van egy kényelmes fej vagy fülhallgatónk, amin pont olyan hangerőn hallgatunk valamit, hogy ne halljunk külső zajokat.

 

7. Feladatkiosztás

A munkaszervezés szempontjából fontos, hogy pontosan le legyen fektetve, írva, hogy mi a feladatunk.

Kitől kapjuk a feladatot?

Kinek, milyen információkat kell átadnia, és milyen módon ahhoz, hogy tudjunk dolgozni?

Kinek kell továbbítani a feladatot, és mi az ő elvárása?

Kollégáimmal az évek során kialakítottunk egy végtelenül primitív nyelvezetet, amivel a munkáról beszélünk. Azért primitív, mert nagyon sarkosan, lényegre törően fogalmazzuk meg a feladatot, hogy mindenki pontosan ugyanazt értse alatta. Nagyobb projekteknél le is írjuk a feladatokat, és szóban is átvesszük a leírtakat, ha kell, akkor kiegészítjük.

 

8. Kommunikációs alapszabály

Fontos alapszabály nálunk, hogy ami nincs leírva, és a megszokott formában megosztva, az nem létezik.

Hiába hivatkozunk rá később, hogy „de hisz beszéltünk róla”, „tudod átküldtem What”s upon….”, ha a cégben a megbeszélt elsődleges kommunikációs forma az email vagy egy projekt menedzsment szoftver. Tehát beszéljük meg, írjuk le, hogy hol történik a kommunikáció, és hol kerül ez rögzítésre, valamint időről-időre figyelmeztessük erre egymást, mert lesznek szabálysértők. Kb. 2 nap múlva 😉

 

9. Szoftverek

Ez a téma egy saját cikket is kitesz, ezért fel is kértem fejlesztőt, IT szakembert, hogy egészítse ki a mi listánkat.

Nálunk az alábbi szoftverek váltak be:

  • Levelező szoftver: mi a megosztások és a további funkciói miatt a GMailt használjuk
  • Google naptár
  • Google Drive: fileok, táblázatok tárolására, megosztására
  • Projekt menedzsment szoftver: ebből is ezer féle van, mi az Active Collab megvásárolható, és saját webszerverre telepített változatát használjuk
  • Facebook és Messenger csoportok: csakis megbeszélésekre, és ami itt elhangzik, azt rögzítjük memoba, projekt menedzsment szoftverbe is
  • Skype: régi motoros vagyok a szakmában, és a Skype az elsők között nyújtott ingyenes webes kommunikációs lehetőséget 2 főnek, vagy többnek. További nagy előnye a megosztott képernyő lehetősége, így mindenki ugyan azt láthatja
  • Pipedrive: salest támogató CRM rendszer, ami segíti az értékesítési folyamatainkat, de szerepe van a projekt menedzsmentben is

 

10. Projekt menedzsment

Nálunk párhuzamosan 10-15 kisebb-nagyobb projekt fut általában. Ezt csak úgy tudjuk profin kezelni, ha a projektmenedzsmentre kiemelten odafigyelünk.

Ennek egyik eszköze, hogy nem e-mailt használunk a feladatok megbeszélésére, hanem az erre kitalált szoftverben rögzítjük a fontosabb információkat, teendőket. Ha mindezt levelezéssel tesszük, ráadásul nem 2, hanem ennél több kolléga vesz részt egy projektben, pár levélváltás után követhetetlen lesz a folyamat, hogy hol, kinél áll a feladat. Tipikus hiba, hogy a levélfolyam végére már teljesen másról van szó a levelezésben, mint amivel az elindult, ezért 1-1 információ visszakeresése szinte reménytelen, de legalábbis időigényes.

Egy jó projektmenedzsment szoftver nagy segítség, de program mellé kell valaki időről-időre ellenőrzi, hogy történt-e elakadás, és a projektben résztvevőket szükség szerint támogatja a hiányzó információk beszerzésében, döntések meghozatalában, a feladatok lezárásában.

+1 titkos jó tanács

Néha-néha direkt szegjük meg a fenti szabályokat, hogy érezzük, milyen jó szabadnak lenni, otthonról dolgozni!

 

Ez egy nem tervezett bejegyzés, amit ráadásul a kanapén írtam, így bizonyára bővíthető a fenti lista.

Ha kérdésed volna, vagy hiányérzeted van, kérdezz bátran!

Cégeknek, akik most vezetnék be a home office rendszerét tanácsot is tudok adni, ha igénylik.

 

Rönky Balázs

ügyvezető

RBL Marketing Kft. // http://rblmarketing.hu

Online Fejvadász // http://online-fejvadasz.hu

Termelőtől.hu // http://termelotol.hu

Macikávé // http://macikave.hu

 

ronky.balazs@rblmarketing.hu

+36 30 6803903

 

 

Több mint 10 éve foglalkozom marketinggel, online marketinggel, és 2016 óta online munkaerő toborzással. Ez alatt az időszak alatt munkatársaimmal több, mint 45 000 munkavállalót toboroztunk online eszközökkel megbízóinknak, átlagosan havonta 1145 főt. Még mindig találni munkatársakat, csak jól kell keresni!

You don't have permission to register